CURS 2012-2013

dilluns, 15 d’octubre del 2012

Resposta des d'Olvan al segon missatge


Hola Hugot! Com va la tornada de les vacances?
     Els nens i nenes d'Olvan hem treballat molt per respondre les preguntes que ens vas fer. Ara t'expliquem tot el que hem trobat. Ja ens diràs si et semblen bé les nostres respostes. 
Fins aviat!

·        Sabeu quina proporció hi ha d’aigua dolça al nostre planeta i on es troba?
La Terra disposa d’1,4 milers de milions de km cúbics d’aigua, dels quals el 97 % són aigua salada. Només el 3% és dolça, i menys de l’1% d’aquesta aigua pot ser aprofitada pel consum humà. La resta es troba congelada als pols o sota terra, fora del nostre abast.







































































































Proporció d’aigua
del planeta Terra
                                                                                    



Aigua salada

Aigua dels pols

Aigua que podem consumir


·        Com es forma un riu?
L’aigua del mar i els llacs s’evapora i forma núvols. Quan plou l’aigua cau sobre les muntanyes i després surt a les fonts. Aquesta aigua forma canals que primer són rieres i després rius. L’aigua dels rius de vegades s’embassa i d’altres no. Durant el recorregut o al mar es torna a evaporar, a formar núvols... i sempre fa el mateix recorregut.

·        Com es forma un delta, què es el Delta del Llobregat i per a què es fan servir les seves terres?
Un delta és un espai de terra en forma de triangle que es forma a la desembocadura d’alguns rius. Els deltes es formen pels sediments dels materials que el riu arrossega. Són terres molt planes i humides.
El delta del Llobregat va ser declarat reserva natural a l’any 1987. A més és una zona especial d’ocells des del 1994 i una zona humida de gran importància.  Inclou dos espais de protecció especial, les reserves del Remolar-Filipines i la de la Ricarda-ca l’Arana, però la resta està força alterat. És, a més, una mena de paradís per als amants de les orquídies, perquè n’hi viuen fins a 21 espècies diferents!

·        Què és un embassament i per a què serveix? Quin tenim més a prop?
Un embassament és un lloc que es construeix per embassar aigua, es fa construint un gran mur de banda a banda del riu.
Amb l’aigua del riu s’omple el pantà. L’aigua d’aquest pantà mou les màquines de la central elèctrica i també rega horts. Un embassament molt proper a nosaltres, a més del pantà d’Olvan, és el de la Baells, que es va fer per regular el cabal d’aigua i abastar d’aigua a Barcelona i el seu entorn.
A fi de poder utilitzar l’aigua, els humans modifiquem el seu paisatge: captem l’aigua dels embassaments, llacs i aqüífers, la tractem per aconseguir nivells de qualitat òptims i la conduïm fins arribar a tots els usuaris. Un cop utilitzada la depurem i la retornem al medi en les condicions adequades per ser reutilitzada. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada